Stimulator Cardiac

Stimulatorul cardiac sau Pacemaker

Sfaturi pentru pacienti

Supraveghere

Purtatul unui stimulator cardiac necesita o urmarire medicala de catre un specialist de doua ori pe an.

Telefoanele celulare nu necesita precautii speciale

Este recomandabil sa evitati sa transportati magneti sau materiale magnetizate in apropierea stimulatorului dumneavoastra. Telefoanele celulare nu necesita precautii speciale. Ca pacient avind un stimulator cardiac implantat nu este necesar sa luati masuri speciale in ceea ce priveste utilizarea telefoanelor celulare; stimulatorul dumneavoastra a fost testat la semnale avind frecventele cuprinse in domeniul telefoniei celulare. Stimulatorul cardiac contine un filtru ce permite utilizarea, fara aparitia de interferente, a majoritatii de modele de telefoane celulare

Instrumentele gospodaresti

Puteti folosi fara probleme instrumente gospodaresti, incluzind:

Fara RMN: atentie la ce proceduri medicale v-au fost recomandate!

Spuneti intotdeauna cind mergeti la un control medical la orice doctor ca purtati stimulator cardiac si aratati-i carnetelul stimulatorului. Luind masurile de siguranta necesare, majoritatea procedurilor medicale nu vor interfera cu stimulatorul dumneavoastra. Acestea includ:

Consultati-va cu cardiologul dumneavoastra inainte de a va supune oricarei proceduri medicale sau chirurgicale. Asigurati-va ca doctorul dumneavoastra stie ce tip de stimulator cardiac aveti implantat.

In cazul in care aveti implantat un stimulator cardiac, indiferent de tipul sau, spuneti fiecarui doctor cu care intrati in contact ca stimulatorul dumneavoastra isi mareste sau isi micsoreaza frecventa de functionare, aceasta reprezentind o caracteristica a functionarii sale normale.

In cazul in care aveti un stimulator cu rata adaptiva, cu senzor ce detecteaza schimbarile in respiratie, amintiti-i doctorului dumneavoastra acest lucru inainte de a incepe orice procedura medicala sau chirurgicala. Este posibil sa fie necesar sa opriti facilitatea de rata adaptiva inainte de a incepe anumite proceduri.

Tomograful de rezonanta magnetica nucleara (RMN) NU este recomandat pacientilor ce au implantat un stimulator cardiac.

Precautii speciale

Unele stimulatoare cu rata adaptiva au senzori de activitate ce maresc frecventa cardiaca atunci cind sunt detectate vibratii in organism. In cazul acestor dispozitive, activitati cum ar fi calatoria cu masina pe un drum denivelat pot avea ca efect o crestere temporara a pulsului.

Alte tipuri de stimulatoare cardiace cu frecventa adaptiva au senzori ce detecteaza schimbarile in respiratia pacientului. In cazul acestora miscarile ample, viguroase si repetate efectuate cu un brat sau cu amindoua pot duce la o crestere temporara a frecventei cardiace. Aceste tipuri de cresteri ale ritmului cardiac sint normale pentru functionarea dispozitivului. In cazul in care aveti un stimulator cardiac cu frecventa adaptiva evitati sa aplicati o presiune excesiva asupra acestuia (de exemplu evitati sa dormiti pe burta).

Uneori utilizarea centurii de siguranta in autovehicule poate fi inconfortabila. In modelele mai noi de masini centurile sint ajustabile si, astfel, se poate preveni disconfortul. Unii pacienti obisnuiesc sa plaseze un prosop moale intre centura si stimulator in primele citeva saptamini dupa implant pentru un efect de amortizare. In orice caz centura de siguranta trebuie purtata de fiecare data cind calatoriti cu un automobil. Evitati sa atingeti zona de implant a stimulatorului.

Monitorizarea stimulatorului cardiac: cind trebuie sa mergeti la spital

Monitorizarea stimulatorului il ajuta pe cardiologul dumneavoastra sa evalueze functionarea acestuia, interactiunea pe care o are cu inima si starea electrodului si a bateriei. Stimulatorul dumneavoastra poate fi monitorizat in timpul vizitelor efectuate la cabinetul doctorului.

Programarea acestor vizite, facuta de cardiolog, poate depinde de tipul de stimulator pe care il aveti si de protocolul intern al spitalului. De regula, prima vizita pentru verificare va avea loc la o luna de la implantare; apoi veti reveni la control o data la 6 luni. Monitorizarea va deveni mai frecventa pe masura ce stimulatorul se apropie de termenul cind trebuie inlocuit.

Vizitele la spital

O verificare obisnuita a stimulatorului va include o inregistrare de tip ECG, o evaluare a functiilor stimulatorului si verificarea bateriei acestuia. In cazul in care aveti un stimulator cu rata adaptiva este posibil ca doctorul sa va ceara sa efectuati unele activitati fizice pentru a verifica abilitatea stimulatorului de a stimula la frecvente mai ridicate ca raspuns la un exercitiu fizic.

Dupa o astfel de verificare doctorul dumneavoastra poate decide sa va reprogrameze stimulatorul pentru a se asigura ca terapia de stimulare vine in intimpinarea nevoilor si stilului dumneavoastra de viata. Acest lucru se realizeaza cu ajutorul unui dispozitiv de programare extern, nefiind necesara nici un fel de interventie chirurgicala.

Este important sa respectati toate vizitele pe care vi le programeaza cardiologul dumneavoastra", incheie prof. dr. Mihai Dan Datcu.

La ce trebuie sa fiti atenti

Fiti atenti la semnele fizice care ar putea indica faptul ca stimulatorul si starea dumneavoastra trebuie verificate. Sunati-va doctorul imediat ce unul dintre urmatoarele evenimente are loc:

Evitati urmatoarele posibile surse de interferente:

Vezi si: Implantul stimulatorului cardiac la clinica privata Clinicco Brasov

^sus^