Stimulator Cardiac

Stimulatorul cardiac sau Pacemaker

Implantarea stimulatorului cardiac / pacemaker

Implantarea stimulatorului cardiac / pacemaker

Se efectuează sub anestezie locală. Cutiuta stimulatorului este îngropată ntr-un buzunar subcutanat, între pielea toracelui și mușchiul mare pectoral, operația necesitând o spitalizare de câteva zile.
Utilizarea pilelor cu litiu și a miniaturizării circuitelor electronice permite ca un stimulator să funcționeze mai mulți ani, înainte de a fi necesară o nouă intervenție chirurgicală, pentru shimbarea lui. Un astfel de stimulator are o durată de „viață“ între 5-7 și chiar 10 ani.

Implantul de stimulator cardiac este o manevră terapeutică adesea salvatoare de viață.In anumite conditii inima poate sa nu fie apta sa impinga singe in organism datorita numarului insuficient sau absent de contractii. In aceste situatii, singura posibilitate terapeutica este implantul unui aparat numit stimulator cardiac, in stare sa stimuleze cordul atunci cind este cazul. Legatura dintre stimulator si inima se face prin 1-3 sonde speciale. Acestea se introduc prin una dintre venele mari ale membrului superior sau ale gitului pina in anumite locuri din inima. Ele sint fixate in aceste locuri si cuplate la aparatul in sine. Respectivul aparat se plaseaza intr-un buzunar subcutanat sau submuscular iar plaga se inchide.

Ce se intimpla dupa interventia de implantare a stimulatorului

Ati putea fi surprins sa aflati cit de repede va reveniti dupa o interventie chirurgicala de implantare a unui stimulator cardiac. La inceput poate fi resimtit un usor disconfort in zona inciziei. Oricum, in general, dupa o scurta perioada de timp aceasta senzatie se va diminua si se poate chiar nici sa nu-i mai simtiti prezenta.

Urmind sfaturile doctorului dumneavoastra si pe masura ce incepeti sa va simtiti mai bine ar trebui sa fiti capabili ca, treptat, sa va reluati activitatile normale. Aceste activitati pot include: calatoriile, conducerea masinii; a face baie, dus, a inota; reluarea activitatii sexuale; reluarea activitatii la locul de munca si implicarea in diverse activitati recreative, cum ar fi plimbarile, gradinaritul, bowlingul, golful sau jocurile cu mingea.

Este cunoscut ca unii dintre pacientii avind implantat un stimulator cardiac au fost capabili chiar sa reia activitati cum ar fi jocul de tenis. Oricum, este important sa urmati sfatul doctorului dumneavoastra. Intoarcerea la activitatile zilnice trebuie sa va faca sa va simtiti mai bine, nu mai rau".

Vezi si: Implantul stimulatorului cardiac la clinica privata Clinicco Brasov

^sus^